Vinska trta – ponarodela skladba v novi etno rock različici skupine Orlek!

Orlek   Vinska trta – ponarodela skladba v novi etno rock različici skupine Orlek!       Vinska trta, ponarodela skladba, nastala skoraj 200 let nazaj, ima novo upodobitev. Priredbe so se lotili Orleki, ki so jo oblekli po svoji podobi – v etno rock različico!
34 let nazaj so nastali Orlek, skupina, ki na svojih rokah in v duši nosi rudarsko zapuščino Zagorja ob Savi. Orlek vse od svojega nastanka veljajo za eno bolj izvirnih glasbenih zasedb v naših koncih. Svoji mešanici rokenrola, ljudskih pesmi, iskrenih, hudomušnih in hkrati družbeno zavednih besedil z realističnim, mnogokrat trpkim prikazom življenja in z udarno izvedbo in veselimi melodijami, so nadeli ime folk punk polka rock, ob njihovi 20-letnici pa je njihov žanr s knjigo Zdenka Matoza dobil ime knap’n’roll. Vse od svojih začetkov dalje Orlek v avtorski repertoar vpeljujejo ljudske ali ponarodele napeve  in vse od njihovih začetkov je eden od njih tudi Vinska trta.   videospota Vinska trta   Ponarodela Vinska trta v glasbeni podobi skupine Orlek!  
Ponarodela skladba Vinska trta velja za neuradno slovensko vinogradniško himno. Nastala je že dve stoletji nazaj: leta 1833 jo je spisal Anton Martin Slomšek, skladba s svojim originalnim naslovom Lepše rož’ce ni na svet’ (Vinska trta) pa je z leti ponarodela. Kasneje je s harmoniko Slomškove verze najprej podkrepil Slak, Orleki pa so svoj folk punk polka rock pogled nanjo prvič podali skoraj trideset let nazaj.
Danes Orlek izdajajo novo etno rock izvedbo Vinske trte. Po uvodu, kjer v podlagi slišimo preprosto melodijo v ospredju pa je Poredošev vokal, se skladba kmalu razvije v pravo energično himno z izrazito kitarsko linijo, obogateno s klaviaturami, solažami, večvokalnem vložku in mogočnem zaključku s pihalno sekcijo. Orlek so za Vinsko trto posneli tudi videospot, v katerem so prikazane lepote krajine, kjer trta raste, in se poklonili njenemu avtorju, škofu Slomšku, in živim spomenikom slovenskega vinogradništva in vinarstva: Stari trti na mariborskem Lentu in najstarejšemu slovenskemu vinu, Zlati trti, ki ga skrbno varujejo v Ptujski kleti. Dele spota pa so Orlek posneli tudi na enem od svojih koncertov.
 
In Orleke naslednji koncert čaka ravno v času, ko iz mošta nastane vino – na Martinovo soboto, 11. novembra, na Ptuju, ko bodo igrali na največjem prazniku vina v mestu z najstarejšo vinsko kletjo na Slovenskem.
 
Videospot za Vinsko trto je že na ogled tu: VINSKA TRTA remake 23 – Orlek (Official video) – YouTube    

Orlek – naslednje leto stari 35 let!  
Orlek že 34 let rudarijo in kopljejo po naši glasbeni sceni in v letu 2024 jih čaka poseben mejnik – 35 let neprekinjenega delovanja! In kakšna leta so to bila! Trinajst albumov in nešteto koncertov na največjih in najmanjših slovenskih odrih, nastopi na tujih festivalih (od Nemčije, Avstrije, Madžarske, Rusije, Makedonije, Poljske in drugod po Evropi do ZDA in Pakistana, Avstralije in Kitajske), turneja po Južni Ameriki (Brazilija, Argentina, Urugvaj …), uspešni klubski koncerti (med drugim so nastopili tudi v legendarnem njujorškem CBGB) in še bi lahko naštevali. V vseh letih delovanj so Orlek prejeli tudi mnogo nagrad in priznanj (Zlata ptica, Zlati petelin, Plaketa dr. Slavka Gruma, Vlado Poredoš pa je lani prejel Ježkovo nagrado), za njihovih 20 let je izšla knjiga Zdenka Matoza Orlek – 20 let knap’n’rolla, za 30 let pa dokumentarni film avtorice Maje Pavlin v produkciji RTV Slovenija. Prihodnje leto bodo Orlek proslavili 35 skupnih let. Več o praznovanju pa ob svojem času.  

 
Copyright © 2024 Skupina ORLEK | Rock Band by Catch Themes