CROATIAN

Orlek ove godine (2024.) slavi 35 godina! Nastali su krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća, točnije 1989. godine, a službenim početkom smatraju snimanje svojih prvih demo snimaka na tadašnjem radiju Trbovlje. Osvojili su nas neponovljivom mješavinom rock’n’rolla, limene glazbe, limene glazbe i harmonike, svojim jedinstvenim ‘folk punk polka rockom’, socio-humorističnim tekstovima i energičnim scenskim nastupom, koji nerijetko uključuje slovenske narodne i strane pjesme.

Grupa Orlek svoj domicil ima u Zagorju ob Savi, u srcu rudarskih revira, u srcu Slovenije. Nazvali su se po brdu na samoj periferiji Zagorja. Njihova glazba originalna je mješavina rock’n’rolla, nekakav „folk punk polka rock“. Raznovrstan instrumentalni sastav koji pored tradicionalnog rockovskog postava obuzima i puhačku sekciju i harmoniku, svrstava ih u etno folk glazbu. Posebnost grupe Orlek su tekstovi koji su socijalno-humoristički obojeni sa mnogobrojnim izrazima, karakterističnim za težak rudarski život i rad. Veoma su komunikativni i brzo uspostavljaju kontakt te oduševljavaju publiku različitih kulturnih sredina.

Dokaz su uspješni nastupi na festivalima glazbe te vrste – WOM festivali, Tanz & Folk Fest u Rudolstadtu (Njemačka), Folk Fiesta (Poljska) i ostali koncerti, Druga godba (Slovenija) i ostali festivali po svijetu: Musikfest u Bethlehemu (SAD), Arts Festival Lahore (Pakistan), Folkherbst u gradu Plauen (Njemačka), Fringe festivali po Australiji i Novom Zelandu (Sidney, Adelaide, Wellington …), Chaoyang Spring Carnival u Pekingu u Kini te u klubu Star Live u Pekingu, te mnogi drugi koncerti na festivalima po Madžarskoj, Austriji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Rusiji i svakako po Sloveniji. U listopadu 2012, imali su vrlo uspješnu turneju po Brazilu, Argentini i Urugvaju. Poznati su i po uspješnim klupskim koncertima; da spomenemo, da su 2002. godine nastupali i u legendarnom klubu CBGB u New Yorku. Turneju po SAD-u su 2006. godine ponovili te dodali i koncert u Philadelphiji.

Zbog svojstvenog zvuka i tekstova grupa je probudila zanimanje tako stručne kritike kao i široke javnosti. Album Adijo knapi bio je više puta nagrađivan: Zlata ptica – nagrada Liberalne akademije Slovenije, Maršev gojzar za band godine – nagrada studentskog radija Maribor (MARŠ) te općinsko priznanje. Albumi Adijo knapi i Melodije smoga in premoga bili su nominirani za nagradu Zlati petelin (slovenska inačica grammy-ja). A album Salamurca i skladba Na Kum dobili su nagradu Zlati petelin. Na albumu TETovirani 3 je i instrumentalna skladba Perkmandeljc za koju je Kastelic Dušan izradio vrhunski videospot u 3D animaciji.

Odjekujućem albumu Orlek Express sa uspješnicom Mala Zagorjanka i dvama iznimnima instrumentalima Orlek Ekpress i Full House slijedila je dulja pauza sa brojnim nastupima u domovini i po svijetu. Početkom 2009. godine povodom 20. obljetnice djelovanja grupa je izdala nov album Anduht, napravljen v provjerenom duhu poskočnih i umirenih pjesama sa angažiranim i humornim tekstovima. Na albumu su pored ostalih erotično šaljiva rudarska pjesma Drugačne luknje, o nesretnoj ljubavi Dol po Savi, šanson Upokojenega policaja pesem te Položnice, skladba posvećena omiljenom slovenskom obredu plaćanja računa. I na nov album svrstana je priredba, gorko-slatke skladbe Srečen sastava Bombe.
U 2012 izdali su album pod nazivom Repete, koji ima 13 pjesama. 12 starih u akustičnom stilu. Što je novo je živa pjesma, Život ide dalje – Življenje gre naprej. Povodom 25. godišnjice postojanja grupe, su na slavnostnoj akademiji primili najviše kulturno priznanje opštine Zagorje ob Savi – plaketu dr. Slavka Gruma.

Live album iz koncerta: Orlek unterzug – live.
Godine 2017. izdali su album FRPRUH na kojem su njihove pjesme duboko zakopane negdje u Zasavskim rudnicima. S novim iskopanim skladbama i najvećim hitovima otišli su na avanturu koncertne kazališta, obogaćenu jedinstvenim humorom Knapova. S pričama i anegdotama iz rudarskog života koji će služiti glumac i humorističar Matjaž Javšnik, zamislit ćete sebe nad svojim obiljem i istodobno se nasmijati iz srca.

Godine 2019. bend slavi svoju 30. godišnjicu, obilježavajući izdanje CD-a ZIVEL ROKENROL, s 11 novih pjesama. Karakterizira ga početna energija, nakon čega je skupina postala poznata i prije mnogo godina. Čuje se utjecaj mlađih autora koji preuzimaju veći dio odgovornosti pisanja glazbe i tekstova. Unatoč svježini, promjeni zvuka, energije, prema slušateljima, album je vrlo karakterističan za grupu Orlek. To je prava renesansa.

ORLEK SU:
Vlado Poredoš (vokal, gitara)
Jure Tori (harmonika, klavijature)
Samo Poredoš (gitara)
Ivo Vidergar (gitara)
Mitja Tori (bas gitara)
David Slatinek (bubnjevi)
Kristijan Adamlje (saksofon)
Ečo Matko (trombon)
Jan Adamek (truba)

BOOKING: Mitja Tori // +386(0)41 320 150 // mitja@toriprint.si
Copyright © 2024 Skupina ORLEK | Rock Band by Catch Themes