ORLEK S HIMNO MARTINOVEGA 2020

(IN PRILOŽENIMI NAVODILI ZA ZDRAVO DRUŽENJE) 

Po uspešnem lansiranju skladbe ‘Adijo klape’ pošilja skupina Orlek na radie, v svet in splet še drugi del jesenskega dvojnega singla. Pesem ‘Ko se vino več ne toči’ je poklon martinovemu 2020, zanjo pa so posneli tudi zabaven koronski video – po resnični zgodbi. Gostuje Miha Brajnik, v zaključnem spominu pa boste prepoznali še enega znanega sopotnika skupine.
“Ko se vino več ne toči, enkrat tam okrog polnoči,
to je nekaj česar ni, tako pogosto med ljudmi.”


Kako pomemben in veselja poln praznik je za Slovence martinovo, potrjuje tudi to, da mu Štajerci pravijo ‘mali fašenk’ oz. mali pust, v vseh treh naših vinorodnih deželah pa ob tem potekajo številne šege, običaji, praznovanja, izbori vinskih kraljic, enološka, etnološka in gurmanska druženja …

“Pesem ‘Ko se vino več ne toči’ prihaja med ljudi ob prazniku vina, čeprav ni bila mišljena za ta namen. Govori o trenutkih, ko ostanemo sami s sabo in takšna je tudi glasbena podlaga. Umirjena, zadržana a vendar polna optimizma. Res pa je, da se bo letos vino točilo v veliko manjši meri, kot bi se sicer in s tem je pesem dobila popolnoma drug pomen,” pravi avtor glasbe Luka Sraka, njegov oče Lujz, ki podpisuje besedilo pa v šaljivem slogu z zrnom soli dodaja, da je: “Pesem nastala po lepem druženju in pomitih kozarcih, potem pa smo skupaj še malo pobrusili robove. Napisali smo jo, ko so druženja bila še dovoljena. Še sreča, da se lahko zdaj vsaj še gledamo z očmi.”
PRILOŽENA VIDEO NAVODILA

Izidu prvega dela dvojnega jesenskega singla skupine Orlek bi sicer moral slediti video za pesem Adijo klape’, a je izvedba zamišljenega scenarija ob koronskih prepovedih prehajanja občinskih mej in druženja večjih skupin ljudi tako zahtevna oz. paktično nemogoča, da so se mu fantje vsaj do sprostitve omejitev odpovedali.

“Ker nas je v skupini devet, dva člana pa niti ne živita v Zasavju, je logistika benda trenutno zahtvena že, če se želimo dobiti na vaji, kaj šele posneti spot. A ker smo po naravi optimisti in ljudem raje prinašamo veselje, kot žalost, je takšen tudi video za pesem ‘Ko se vino več ne toči’.”

Če še česa ne veste, kako se morate obnašati v teh težkih časih, je ogled obvezen. Predvsem pevec Vlado Poredoš in »policaj« Miha Brajnik to pokažeta zelo nazorno. Zaradi že omenjenih ukrepov mož postave tudi ni dovolil več kot šestih oseb na snemanju in sta morali dve tretjini skupine ostati doma. Se je pa v zaključku, v spominu na čase, ko se je vino lahko točilo v večjih družbah, ko so bile gostilne odprte in ni bilo treba domov že ob mraku, pojavi še en znan obraz.

Skupina Orlek vam ob martinovem (pa tudi sicer) kliče
na zdravje, ob dobri kapljici in sočni goski z mlinci.
Orlek – ‘Ko se vino več ne toči’ (video)

Mp3 skladbe za radio in video za TV, ste dobili od Gregorja Zalokarja. Če slučajno niste dobili, prosim odpišite na ta mail in vam pošljemo. Na voljo smo tudi za radijske phonerje.

glasba: Luka Sraka
besedilo: Alojz – Lujz Sraka
aranžma in izvedba: Orlek
posneto v studiu RSL Production Novo mesto
tonski mojster in miks: Tomaž Maras. 

produkcija videa: NTfilms; kamera in režija: Nejc Novak 
asistentka kamere: Pia Peceli; montaža in barvna korekcija: Timotej Vrtnik
Copyright © 2024 Skupina ORLEK | Rock Band by Catch Themes