Basist in manager skupine Orlek nagrajen

Mitja Tori je glasbeno kariero začel v trobentarskem spremstvu Dedka Mraza. Ko je bil še osnovnošolec sta z bratom Juretom in prijatelji ustanovila svojo glasbeno skupino. Od 1986 je bil član pihalnega orkestra Svea Zagorje, kjer ni igral le trobente in krilnice, ampak je prevzel tudi predsedniško funkcijo. Do izraza so prišle njegove organizatorske sposobnosti, saj je bil kos velikim izzivom, kot sta bila gostovanje v Vatikanu in Moskvi.

Leta 1989 bil med ustanovitelji Orlekov, kjer igra bas kitaro. Tudi tam je prevzel poslovodna dela, saj je manager skupine, glavni organizator, skrbi za logistiko in stike z javnostmi.

Skupini Orlek je organiziral mnoge koncerte in turneje tako po Sloveniji, Evropi in po svetu. Koncerte so imeli že na vseh kontinentih razen v Afriki. Znane so njihove turneje in koncerti po Avstraliji in Novi Zelandiji, Nemčiji, Poljski, Rusiji, BiH, Madžarski, Avstriji, Makedoniji, Hrvaški, Belgiji, pa čez lužo v ZDA ter v Južni Ameriki v Argentini, Braziliji in Urugvaju. V Aziji pa so igrali na Kitajskem in v Pakistanu.

Dejaven je bil še v nekaterih glasbenih zasedbah. Kot basist je občasno igral v duetu z bratom Juretom, prav tako nastopa in snema s skupino Flora&Paris, ki je nastala pred desetimi leti.

Za glasbeno in organizatorsko delo na področju kulture  prejme Mitja Tori plaketo dr. Slavka Gruma, ki jo podeljuje občina Zagorje ob Savi svojim občanom za dosežke v kulturi.

Letos je poleg njega dobil plaketo dr. Slavka Gruma še njegov kolega basist Luka Groboljšek, ustanovitelj in vodja skupine Lagard.

Na fotografiji levo Mitja Tori (Orlek), desno Luka Groboljšek (Lagard)

Copyright © 2024 Skupina ORLEK | Rock Band by Catch Themes