ADIJO KNAPI – ORLEK IN RUDARSKA GODBA HRASTNIK

ADIJO KNAPI – ORLEK IN RUDARSKA GODBA HRASTNIK

MODERNEJŠO PRIREDBO LEGENDARNE SKLADBE POSVETILI VSEM RUDARJEM

200 let je rod za rodom grizel pod zemljo in letos Občina Hrastnik obeležuje 200 let rudarjenja. Zadnji knap je s »herc šaflo« v hunt naložil kuolm pred več kot desetimi leti. Rudarska tradicija v Hrastniku kljub temu živi naprej. Živo jo ohranjajo člani in članice Rudarske godbe Hrastnik, ki bo leta 2023 praznovala častitljivih 170 let.

Ob tej priložnosti so si pleharji zadali poseben projekt – na novo posneti avdio in video za legendarno skladbo Adijo knapi. Idejo so predstavili županu, Marku Funklu, ki jo je z veseljem podprl. K sodelovanju so povabili tudi skupino Orlek, ki se je projektu brez zadržkov tudi pridružila. Remake skladbe je pripravil producent Jamirko. Skladba je moderna, z vložkom rapa, ki ga je pripravil Kristjan Adamlje. V rapu se spominja svojega dedka, ki je vsakdanji kruh služil globoko v rudniških rovih.
 
Rudarska godba Hrastnik in Orleki so spisali novo zgodbo, ki jo posvečajo vsem rudarjem. Naj bo skladba Adijo knapi v spomin in opomin vsem naslednjim generacijam.

Video: Adijo knapi – Orlek feat. Rudarska godba Hrastnik & JAMirko
https://youtu.be/cj4izXMw1KA

Avdio snemanje je potekalo v RSL studiu v Novem mestu. Videospot so godbeniki in Orleki v celoti posneli v Občini Hrastnik. Snemanje je potekalo v rudniških prostorih in rudniškem rovu. Videospot je nastal pod okriljem snemalca in producenta Tomaža Praunsaissa in njegove JP – Jaganath produkcije.

Premierna predstavitev videospota je bila v Delavskem domu Hrastnik v četrtek, 10. 11. 2022. 

VLADO POREDOŠ BO PREJEL NAGRADO FRANA MILČINSKEGA JEŽKA

Pevec skupine Orlek, Vlado Poredoš, bo dobil tudi nagrado Frana Milčinskega Ježka, ki jo zavod RTV Slovenija podeljuje vsako leto ustvarjalcu za njegove izvirne dosežke in opus v umetnostnih zvrsteh radijske in televizijske ustvarjalnosti, ki sledijo tradiciji žlahtnega Ježkovega duha. Nagrado bo prejel v nedeljo, 27. 11. 2022, v oddaji Nedeljsko popoldne na TV Slovenija 1, kjer bodo Orleki in Rudarska godba Hrastnik skupaj zaigrali pesem Adijo knapi.

Copyright © 2024 Skupina ORLEK | Rock Band by Catch Themes