SERBIAN

Orlek ove godine (2024.) slavi 35 godina! Nastali su krajem 1980-ih, tačnije 1989. godine, a svojim zvaničnim početkom smatraju snimanje svojih prvih demo snimaka na tadašnjoj trboveljskoj radio stanici. Osvojili su nas neponovljivom mešavinom rokenrola, duvača, duvača i harmonike, jedinstvenim ‘folk pank polka rokom’, socio-humornim tekstovima i energičnim scenskim nastupom, koji često uključuje slovenačke nacionalne i međunarodne pesme.

Grupa Orlek svoj domicil ima u Zagorju ob Savi, u srcu rudarskih revira, u srcu Slovenije. Nazvali su se po brdu na samoj periferiji Zagorja. Njihova muzika originalna je mešavina rokenrola, nekakav „folk pank polka rok“. Raznovrstan instrumentalni sastav koji pored tradicionalnog rokovskog postava obuhvata i duvačku sekciju i harmoniku, svrstava ih u etno folk muziku. Posebnost grupe Orlek su tekstovi koji su socijalno-humoristički obojeni sa mnogobrojnim izrazima, karakterističnim za težak rudarski život i rad. Veoma su komunikativni i brzo uspostavljaju kontakt te oduševljavaju publiku različitih kulturnih sredina.

Dokaz su uspešni nastupi na festivalima muzike te vrste – WOM festivali, Tanc & Folk Fest u Rudolštatu (Nemačka), Folk Fiesta (Poljska) i ostali koncerti, Druga godba (Slovenija) i ostali festivali po svetu: Muzikfest u Betlehemu (SAD), Arts Festival Lahore (Pakistan), Folkherbst u gradu Plauen (Nemačka), Fringe festivali po Australiji i Novom Zelandu (Sidni, Edelejd, Velington …), Čaojang Spring Karnival u Pekingu u Kini te u klubu Star Lajv u Pekingu, te mnogi drugi koncerti na festivalima po Madžarskoj, Austriji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Rusiji i svakako po Sloveniji. U oktobru 2012, imali su vrlo uspešnu turneju u Brazilu, Argentini i Urugvaju. Poznati su i po uspešnim klupskim koncertima; da spomenemo, da su 2002. godine nastupali i u legendarnom klubu CBGB u New Yorku. Turneju po SAD-u su 2006. godine ponovili te dodali i koncert u Filadelfiji.

Zbog svojstvenog zvuka i tekstova grupa je probudila zanimanje tako stručne kritike kao i široke javnosti. Album Adijo knapi bio je više puta nagrađivan: Zlata ptica – nagrada Liberalne akademije Slovenije, Maršev gojzar za band godine – nagrada studentskog radija Maribor (MARŠ) te opštinsko priznanje. Albumi Adijo knapi i Melodije smoga in premoga bili su nominirani za nagradu Zlati petelin (slovenska inačica grammy-ja). A album Salamurca i skladba Na Kum dobili su nagradu Zlati petelin. Na albumu TETovirani 3 je i instrumentalna kompozicija Perkmandeljc za koju je Kastelic Dušan izradio vrhunski videospot u 3D animaciji.

Odjekujućem albumu Orlek Express sa uspešnicom Mala Zagorjanka i dvama iznimnima instrumentalima Orlek Ekpress i Full House sledila je duža pauza sa brojnim nastupima u domovini i po svetu. Početkom 2009. godine povodom 20. godišnjice delovanja grupa je izdala nov album Anduht, napravljen v proverenom duhu poskočnih i umirenih pesama sa angažovanim i humornim tekstovima. Na albumu su pored ostalih erotično šaljiva rudarska pesma Drugačne luknje, o nesretnoj ljubavi Dol po Savi, šanson Upokojenega policaja pesem te Položnice, skladba posvećena omiljenom slovenskom obredu plaćanja računa. I na nov album svrstana je priredba gorko-slatke kompozicije Srečen sastava Bombe.
U 2012 izdali su album pod nazivom Repete, koji ima 13 pesma. 12 starih u akustičnom stilu. Što je novo je živa pesma, Život ide dalje – Življenje gre naprej. Povodom 25. godišnjice postojanja grupe, su na slavnostnoj akademiji primili najviše kulturno priznanje opštine Zagorje ob Savi – plaketu dr. Slavka Gruma.

2014 akustični uživo album sa koncerta: Orlek unterzug – live. 2017.
izdali su album FRPRUH, na kojem su njihove pesme, koje su duboko zakopane u rudnicima Zasavja. Sa novootkrivenim kompozicijama i najvećim hitovima, otišli ​​su na koncertno pozorišnu avanturu, obogaćenu jedinstvenim rudarskim humorom. Sa narativima i anegdotama iz rudarskog života koji će poslužiti glumac i humorist Matjaž Javšnik, vi ćete se zamisliti nad svojim obiljem i istovremeno se smejati iz srca.

Godine 2019. bend slavi svoju 30. godišnjicu, obilježavajući izdanje CD-a ZIVEL ROKENROL, sa 11 novih pjesama. Karakteriše je početna energija, nakon čega je grupa postala poznata i pre mnogo godina. Čuje se uticaj mlađih autora koji preuzimaju veći deo odgovornosti pisanja muzike i tekstova. Uprkos svežini, promeni zvuka, energije, prema slušalicama, album je veoma karakterističan za grupu Orlek. To je prava renesansa.

ORLEK SU:
Vlado Poredoš (vokal, gitara)
Jure Tori (harmonika, klavijature)
Samo Poredoš (gitara)
Ivo Vidergar (gitara)
Mitja Tori (bas gitara)
David Slatinek (bubnjevi)
Kristijan Adamlje (saksofon)
Ečo Matko (trombon)
Jan Adamek (truba)

BOOKING: Mitja Tori // +386(0)41 320 150 // mitja@toriprint.si
Copyright © 2024 Skupina ORLEK | Rock Band by Catch Themes